Üzüm Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Üzüm yetiştiriciliği milattan önce 5000 yılına kadar uzanan kültürel ve çok eski bir meslektir. Günümüzde tespit edilmiş ve onaylanmış 10.000 üzerinde üzüm çeşidi olduğu bilinmektedir.

Hem çeşit hem de işleyiş olarak birçok uzmanlık isteyen üzüm yetiştiriciliği günümüzde profesyonellik ile yapılmaktadır.

Üzüm Nerede ve Hangi Mevsimde Yetişir?

Üzüm Anadolu’yu içerisine alan Küçük Asya, Kafkasya’yı kapsayan geniş bir alan içerisinde sıklıkla yetiştirilir.

Türkiye birçok farklı üzümün yetiştirilmesine ev sahipliği yapıyor. Üzümün yetişmesi için en verimli topraklara sahip olan Türkiye’de ticari ve amatör olarak birçok üzüm yetiştirici bulunmaktadır.

Ege, Marmara, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde üzüm yetiştiriciliği yapılabiliyor.

Türkiye, dünya üzerinde bağ alanı olarak 4. Sırada, yaş üzüm üreticiliğinde ise 6. Sırada yer almaktadır.

Rüzgardan korunan, verimli topraklar üzüm yetiştiriciliği için tercih edilmektedir. Gelişme evresi uzun olan üzümlerin günlük olarak ortalama 10 derece sıcaklığa ihtiyaçları vardır.

Üzüm yetiştiriciliğinde kökler derine doğru gittiği için asma yumuşak dokulu topraklarda yetiştirilir. Yazın kurak, az yağışlı topraklar bağ için uygundur.

Üzüm Yetiştirme Teknikleri Nelerdir?

  1. Üzüm yetiştirmek için 5 temel teknik yöntem bulunmaktadır;
    Tohumla çoğaltma: Islah çalışmalarında kullanılan yöntem için tohumlar tane etinden ayrılıyor, yıkanıp kurutuluyor. Ekim zamanına kadar kese kağıdı içinde, nemden uzak şekilde korunuyor.
  2. Çimlenme için aralık ocak ayları civarında, nemli kum veya harç içine 3-4 cm aralıkla ekilen ve 4-5 derecede tutulan tohumlar, 3 ay süre ile katlanmaya bırakılıyor. Katlama ile soğuklamanın ardından gebereli asit solüsyonu uygulanarak, mart ayı başında 25-27 derece sıcaklıkta ve %80 nem oranında seraya konularak çimlendiriliyor. Sonra alıştırma serasına alınan asmalar, sonbaharda 50-60 cm kadar sürgün oluşturuyor. İkinci yaz ile aasma boyu 2 metreye ulaşıyor.
  3. Daldırma yönteminde asmanın bir yıllık dalı gövdeden ayrılmadan toprağa daldırılıyor. Köklendirilerek çoğaltılıyor. Bir yıllık dal boş alana uzatılarak ortalama 25-30 cm kadar derinlikte çukura gömülüyor. Dal ucu sonrasında toprağın üstüne çıkarılarak herek bağlanıyor. Göz üzerinden udama, toprak altındaki gözlerin köreltilmesi gibi kültürel işlemlerin ardından ertesi yıl, dalın asma ile toprak altında kalan kısmı kesiliyor.
  4. Çelikle çoğaltımda çelik alınacak yıllık çubuklar, anaç kütüğünde, dip kısmında bir göz bırakılarak kesiliyor. Aynı uçlar bir tarafa gelecek biçimde demet haline getirilen çubuklar, çelik kesim ve tasnif yerlerine götürülüyor. Bir yıllık dallardan 20-40 cm uzunluğunda çelikler hazırlanıyor. Bu çeliklerin 6-10 mm çapında olması gerekiyor.
  5. Aşı ile çoğaltma yönteminde ise masa başında aşılama ve bağda aşılama yöntemleri kullanılıyor.

Sizlere üzüm yetiştiriciliğinin en dikkat noktalarını aktarmaya çalıştık. Üzümlerinizi ve bağlarınızı daha sağlıklı yetiştirmek için ürünlerimizi hemen inceleyebilir, e-bağcı kalitesi ile tanışabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Tüm Kategoriler