Bağcılık Nedir? Nasıl Yapılır?

Bağcılık aslında üzüm yetiştiriciliğidir. Üzüm meyvesini elde etmek için yapılan çalışmalara bağ, üzüm yetiştiriciliği ile uğraşan kişiye bağcı denilir.

Bağ kurulan toprağın asma yetiştirmek için uygun koşulları sağlaması gerekmektedir. Bağ kurulacak toprağın üzüm yetiştirmek için verimli olması gerekmektedir.

Bağcılık Nedir?

Üzüm yetiştiriciliği olarak adlandırılan bağcılık birçok detaylı iş kalemine sahiptir. Öncelikle asmaların fidanlarından başlayalım.

Asmaların fidanları aşı, daldırılmış olma, çelik ya da tohum şeklinde üretilmektedir. Bu yöntemler arasında en çok tercih edilen asma yöntemi aşılamadır.

Asmaların içlerinden seçilmiş olan anaç asla kalem ile aşılanmalı, bağlanmalı ve belli bir süre kök salması için bırakılmalıdır.

Kök salan asma ya da asmalar önceden ayarlanmış ve belirlemiş olan çukurların iç kısmına yerleştirilir. Fidanların dikilmesinden yaklaşık 5 sene sonra asmalar meyve vermeye başlayacaktır.

Bağcılık Nasıl Yapılır?

Asmalarda dallar ile gövdelerin bakımlarının yapılması gerekmektedir.

Bakım işlemi budama olarak yapılır ve iki farklı çeşidi bulunur. Kuru budama güz sezonunun bitiminde yapılır. Asmaların bolca meyve vermesini sağlamak için yapılan budama çeşididir.

Yeşil budama ise asmaların büyümesi ve yapraklanması ile yapılmaktadır.

Genel olarak asmaların kök kısımları her daim zararlı olan otlardan ve canlılardan korunmalıdır. Bir yaz boyunca asmaların kök kısımlarının toplam 4 kez boyunca çapalanması gerekmektedir.

Asmaların böcek, pire ve diğer zarar verebilecek etkenlerden korunması için ilaçlama yapılması gerekmektedir.

Bağcılık için Uygun Koşullar Nelerdir?

Asmalar sıcak alanları sevip, sıcak alanlarda yetişirler. Sıcaklığın yükselmesi ile birlikte asmalar büyümeye başlar.

Genellikle ilkbahar döneminde tomurcuklanmaya başlayan asmalar, sıcaklığın 25 derece ve üzerine çıkması ile birlikte çiçek açmaya başlar.

Asmaların ilk meyvesi yeşil, sert ve ekşi olur. Sıcaklığın  devam etmesi ile birlikte üzümler olgunlaşmaya başlayarak tatlanır ve lezzetli bir hal alır.

Sonbahar aylarının başında olgunlaşmış olan üzümler toplanır ve bağ bozumu yapılarak tüm üzümler toplanmış olur.

Bağlarınızın sağlıklı büyümesi ve yetişmesi için kullanmanız gereken en önemli malzemelerden biri bağ bağlama ipidir.

E-bağcı sizler ve bağlarınız için kaliteli, ekolojik ve ekonomik bağ bağlama ipleri üretiyor.

Hemen tıklayarak bağ bağlama iplerimizi inceleyebilir ve satın alabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Tüm Kategoriler