Fidan Bağlama Nasıl Yapılır?

Fidanlarda, fidelerde ve asmalarda dallar ile gövdelerin bakımlarının yapılması gerekmektedir. İyi yetişmesi, daha verimli olmaları için bu bakımlar rutin olarak yapılmaktadır.

Bağcılık aslında fidan yetiştiriciliğidir. Üzüm meyvesini elde etmek için yapılan çalışmalara bağ, fidan yetiştiriciliği ile uğraşan kişiye bağcı denilir.

Bağ kurulan toprağın fidan yetiştirmek için uygun koşulları sağlaması gerekmektedir. Bağ kurulacak toprağın üzüm fidanı yetiştirmek için verimli olması gerekmektedir.

Fidan Bağlama Nedir?

Fidan yetiştiriciliği olarak adlandırılan bağcılık birçok detaylı iş kalemine sahiptir. Öncelikle asmaların fidanlarından başlayalım.

Asmaların fidanları aşı, daldırılmış olma, çelik ya da tohum şeklinde üretilmektedir. Bu yöntemler arasında en çok tercih edilen asma yöntemi aşılamadır.

Asmaların içlerinden seçilmiş olan anaç asla kalem ile aşılanmalı, bağlanmalı ve belli bir süre kök salması için bırakılmalıdır.

Kök salan asma ya da asmalar önceden ayarlanmış ve belirlemiş olan çukurların iç kısmına yerleştirilir. Fidanların dikilmesinden yaklaşık 5 sene sonra asmalar meyve vermeye başlayacaktır.

Fidan Bağlama Nasıl Yapılır?

Asmalarda dallar ile gövdelerin bakımlarının yapılması gerekmektedir.

Bakım işlemi budama olarak yapılır ve iki farklı çeşidi bulunur. Kuru budama güz sezonunun bitiminde yapılır. Asmaların bolca meyve vermesini sağlamak için yapılan budama çeşididir.

Yeşil budama ise asmaların büyümesi ve yapraklanması ile yapılmaktadır.

Genel olarak asmaların kök kısımları her daim zararlı olan otlardan ve canlılardan korunmalıdır. Bir yaz boyunca asmaların kök kısımlarının toplam 4 kez boyunca çapalanması gerekmektedir.

Asmaların böcek, pire ve diğer zarar verebilecek etkenlerden korunması için ilaçlama yapılması gerekmektedir.

Bir yanıt yazın

Tüm Kategoriler