Cresthaven Şeftali Fidanı · 3 Yaşında Aşılı Fidan
Şeftali çok sevilen en tatlı mevsim meyvelerindendir. Cresthaven Şeftali Fidanı ve diğer fidanları iş ortağımızın sitesi için butona tıklayıp oradan satın alabilirsiniz.
Açıklama
Şeftali Fidanının bilgileri aşağıdaki gibidir;
- Yarı dik ve kuvvetli gelişir.
- Oldukça verimlidir.
- Meyve sarı zemin üzerine parçalı açık kırmızı, meyve eti sarı, sulu, lezzetli, çekirdek etten ayrıdır.
- Meyve şekli hafif basık, sofralık bir çeşittir.
- Marmara, Kuzey Geçit ve Güney Doğu Anadolu Bölgeleri için tavsiye edilir.
TOZLAYICISI
Kendine verimli bir çeşittir.
GÜBRELEME
Meyve ağacını gübrelerken verilecek olan gübreyi ağacın taç iz düşümlerine atılmalıdır. Belirli dönemlerde toprağı organik maddece zenginleştirmek için toprak düzenleyici, organik gübre ve diğer organik gübreler tamamen yanmış gübreler kullanılmalıdır.
İKLİM
Değişik iklim şartlarına uyum gösteren bir meyvedir. Ülkemizde sıcak iklim Akdeniz ve Ege Bölgesi, mutedil Marmara Bölgesi ve soğuk iklime sahip Doğu Anadolu Bölgesi’nde yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Kış sıcaklığının -18 0C -20 0C’ye düştüğü zaman gözler ve sürgünler donar. Sıcaklık -25 0C’ye düştüğünde ağaçlar donar. Şeftali erken çiçek açan meyve türlerindendir.
Çiçekler açıldıktan sonra eğer erken ilkbahar donları meydana gelirse çok zarar görür. Yaz sıcaklığının düşük olduğu bölgelerde ise meyvelerin olgunlaşması gecikir ve meyve kalitesi düşer.
TOPRAK İSTEKLERİ
Şeftali süzek kumlu tınlı milli, çakıllı, derin ve çabuk ısınan alüvyal toprakları sever. Özellikle üst tabakası milli, çakıllı topraklarda gayet iyi sonuç verir. Toprak pH değeri 6–7 arasıdır.
DİKİM
- Dikim aralığının belirlenmesinde; iklim, toprağın kuvveti, anaç, çeşidin büyüme gücü gibi faktörlere dikkat edilmelidir.
- Kuvvetli toprak ve iyi bakım şartlarında aralık daha geniş tutulur.
- Genel olarak yurdumuzda şeftalilerde dikim aralığı 5×5 m’dir.
- Ancak belirtilen faktörler dikkate alınarak bu aralığın belirlenmesi daha uygundur.
BUDAMA
Şeftali ağaçları diğer meyve ağaçlarına göre daha fazla budama ister.Bunun nedeni meyvelerin 1 yıllık dallarda teşekkül etmesidir. Her yıl düzenli ürün alınabilmesi için yeterli miktarda yıllık sürgün olmalıdır. Yetiştiricilik yönünden çok hassas olup iyi bir budama, gübreleme ve sulama ile uzun ömürlü olabilir.