Çakıldak Fındık Fidanı · Fındık Fidanı
Çakıldak Fındık Fidanı büyükten küçüğe herkesin sevdiği bir meyvedir. Telli bağlama sistemi ile üretimi gittikçe artmaktadır.
Çakıldak Fındık Fidanı ve diğer fidanları iş ortağımızın sitesi için butona tıklayıp oradan satın alabilirsiniz.
Açıklama
FİDAN HAKKINDA;
- Diğer fındık çeşitlerimizden çok da geç uyandığından ilkbaharın geç donlarından az zarar görmekte, her türlü iklim ve torak koşullarına kolay uyabilmekte olan bu çeşidin verimi çok yüksektir.
- Meyve kabuğu açık renkli, 1.2 mm. kalınlıkta ve kolay kırılmaktadır.
- Tabla kısmı geniş, düz ve dışa nispeten bombe yapmıştır.
- İç meyve kabuk içerisini iyice doldurmuştur.
- Meyve etine yapışık, damarlı ve kalınca zarları bulunmaktadır.
- Meyve eti fildişi renkte, gevrek ve göbek boşluğu orta derecede büyüktür.
- Genellikle 4’lü çotanak oluşturmaktadır.
TOZLAYICISI
Tombul, Yabani Sivri, Palaz ve İncekara çeşitleridir.
GÜBRELEME
Meyve ağacını gübrelerken verilecek olan gübreyi ağacın taç iz düşümlerine atılmalıdır. Belirli dönemlerde toprağı organik maddece zenginleştirmek için toprak düzenleyici ,organik gübre ve diğer organik gübreler tamamen yanmış gübreler kullanılmalıdır.
İKLİM
Fındık ılıman iklime sahip bölgelerde daha iyi gelişir ve verimi daha yüksek olur. Karadeniz kıyı bölgesi fındık yetiştiriciliği bakımından en uygun iklim özelliğine sahiptir. Yarı nemli, kurak iklim bölgelerinde fındık yetiştirilebilse de yağışın yetersiz olması mutlak surette sulamayı gerektirir. 13-16 °C olduğu yöreler fındık için en uygun ortamdır. Ayrıca bu yörelerde en düşük sıcaklığın –8, –10 °C’yi ve en yüksek sıcaklığın 36-37 °C’yi geçmemesi gerekir.
TOPRAK İSTEKLERİ
Fındık bitkisi besin maddelerince zengin, tınlı-humuslu ve derin topraklarda iyi bir gelişme gösterir ve bol ürün verir. Sıkı ağır topraklarda, kuru ve kireçli topraklardan fındık ağaçları hoşlanmaz .Fındık toprağının pH değerinin 6 olması idealdir.
DİKİM
- Çit dikim sistemi gerek dikim ve gerekse de şekil bakımından ocak dikim sisteminden farklıdır.
- Bu dikim sistemi düz arazilerde uygulanabildiği gibi daha çok meyilli ve toprak derinliği az olan arazilerde önem kazanmaktadır.
- Meyilli arazilerde arazinin meyil derecesine göre 1.5-2 m. teras üstü genişliği ve 3.5-5 m. teraslar arası mesafe olacak şekilde teraslama yapılır.
- Düz arazilerde ise sıralar arasındaki mesafe 4-5 m. olmalıdır.
BUDAMA
Genel olarak fındıkta budama zamanı Sonbahar aylarıdır. Fındıkta budamaya vejetasyonun durduğu ve büyük oranda yaprakların döküldüğü dönem dikkate alınarak başlanmalıdır.